Masterclass

Op 16 januari 2011 werd voor het eerst de hashtag '#selfie' op Instagram gebruikt. En in 2013 kreeg het een echte doorbraak in de social media maar de eerste selfie is waarschijnlijk al in 1839 gemaakt.Vroeger ging het natuurlijk veel lastiger dan alleen je telefoon voor je te houden en op een knopje te drukken. Eerst moest de lenskap van de camera afgehaald worden waarna je snel moest gaan zitten en een minuut niet bewegen en de lenskap er snel weer opzetten. En daarna moest het beeld op de gevoelige plaat nog gefixeerd worden. Kortom de selfies komen uit de geschiedenis.

 

Fotografie wordt dagelijks veel gebruikt. Met fotografie leg je een afbeelding van een voorwerp  of persoon vast met behulp van licht en vormen van stralingen. Door de jaren heen zijn er veel verschillende fotocamera’s ontworpen. Maar er bestaat een verschil tussen het maken en het nemen van een foto. Je kan een foto nemen van iemand of  iets met een camera. Maar je kan ook een foto maken, en daaronder verstaan we het bewerken van foto’s. Hier is geen fotocamera voor nodig maar kan je bestaande foto’s makkelijk bewerken met bewerking progamma’s.

 

Een polaroidcamera is een camera met een bijzondere functie. Na het maken van een foto levert hij direct een fotoafdruk. Als de foto gemaakt is, wordt hij in contact gebracht met papier. Tussen het papier en de foto wordt een laagje oplosmiddel uitgespreid van zilverzout. De chemische vloeistof reduceert het belichte zilverzout tot zilver. Op het papier zitten geprepareerde zilverkiemen, door de chemische vloeistof zullen de zilverionen in aanwezigheid van de kiemen zich ontwikkelen. Het resultaat is een positief beeld op het papier. Later zijn er meer soorten ontwikkeld om kleurenfoto’s te maken.

 

Dit is de allereerste kleurenfoto ter wereld, er is een lintje te zien gemaakt van de stof tartan. Deze foto is gemaakt door de Schot James Clerk Maxwell, hij heeft 3 zwart-wit foto’s van het lintje gemaakt. Voor iedere foto zette hij een andere kleurfilter voor de lens in de kleuren rood,groen en blauw. Hierna projecteerde hij de drie fotos over elkaar. Waardoor de eerste kleurenfoto was gemaakt.

 

Eerste foto’s 1816
In 1816 maakte Joseph Nicéphore Niépce de eerste foto. Hij deed dit door een doos te maken met een heel klein gaatje er in. Binnen de doos maakte hij een achterwand met een lichtgevoelige plaat. Door een aantal uur het gaatje in de doos open te houden ontstond er op de achterwand een afbeelding. Dit principe van fotograferen is in de loop der jaren nooit veranderd. Het gaatje van de doos heet nu een lens en de lichtgevoelige achterwand is tegenwoordig een lichtgevoelige elektronische sensorchip.

 

Ook hebben wij nog met de hele klas buiten een foto gemaakt en daarna een wedstrijd wie de leukste 'selfie' kan maken.